L.

AIPA
Fejlődő piaci szektorok, innovatív mentorok A gazdaság- és a vállalkozásfejlesztést helyezi középpontjába az AIPA Nonprofit Kft. 2016-tól igénybe vehető komplex szolgáltatásrendszere, melyet a Kecskeméti Főiskolával és a Kecskeméti Önkormányzattal együttműködve a Tudáspark elnevezésű TÁMOP-4.2.1.C-14/1/Konv-2015-0011-projekt keretein belül,...
Megváltoztak a pályázati arculatra vonatkozó szabályok pályázat Tájékoztatás az Új Széchenyi Terv arculati elemeinek használatáról2014. május 20. Az Új Széchenyi Terv kötelező arculati elemeinek használatára vonatkozóan 2014. május 20-tól a következő előírás az irányadó: A kedvezményezettek - az Új Széchenyi Terv logó mellett - a “Magyarország megújul”...
Lecsaptak a kínaiak a magyar cég találmányára itthon, külföld, gazdaság Nemcsak pénzt, hanem értelmes feladatot kell adni a vállalkozóknak, hogy elinduljon a magyar gazdaság növekedése - véli Mészáros Csaba, az evopro alapító vezérigazgatója, akinek nulla emissziós buszai iránt Keleten egyelőre nagyobb az érdeklődés, mint itthon. India után Kínába is elkísérte Orbán...

Baráti bírálat Orbánéknak: itt lakik az Úristen?

Megosztás

Nagyon rossz az ország híre, ezért vállalta, hogy Budapesten részt vesz a Magyarország Barátai Egyesület rendezvényén. Az 1956 óta Svájcban élő neves újságíró, a rendszerváltás-szakértő Oplatka András ugyanakkor a magyar kormányt is bírálja az ország rossz megítélése miatt. 

„Vizi E. Szilveszter alapötlete, hogy egy Magyarország Barátai Egyesületet alapítson, vélhetőleg abból indult ki, hogy az ország megítélése ma Nyugaton kifejezetten rossz. Valóban az" - indokolja Oplatka András, miért fogadta el a meghívást Budapestre e hét elejére. Hozzáteszi: amit az új amerikai nagykövet asszony a minap volt szíves közrebocsátani meghallgatásán, azt inkább nem minősíti, de pontosan tükrözi az országgal szembeni közvéleményt. (Colleen Bell szélsőséges pártok erősödésének aggasztó voltáról értekezett kongresszusi meghallgatásán.) „Amikor Svájcban megkérdeznek, hogy tanítok-e még az Andrássy Egyetemen, én pedig elmondom, hogy két éve, korom miatt abbahagytam, majd' mindig az a válasz: persze, egy ilyen országban ma nem lehet szabad véleményt képviselni. Így."

Oplatka szerint ma már nem a kormányt, hanem az országot támadják, „s kötelességemnek érzem, hogy ha ez ellen tudok tenni valamit, azt meg is tegyem".

A Magyarország Barátai összejövetel eredményességével kapcsolatban ugyanakkor óvatosan fogalmaz az újságíró. „Ahhoz meg kellene szervezni, hogy reprezentatív összejövetelből valódi munkatanácskozássá váljon." Oplatka szerint a rossz országkép egyik oka, hogy nyugati vállalkozások kerültek nyomás alá.

 

„Bevallom, nem sajnálom őket. Elég nagy nyereségre tettek szert az elmúlt két évtizedben" - mondja. Azt sem rejti véka alá ugyanakkor, hogy szerinte a magyar kormány is felelős az ország kedvezőtlen megítéléséért, mivel nem tájékoztat senkit előre döntéseinek hátteréről, ráadásul meg is ideologizálja ezt a működésmódot. A „rothadó kapitalizmus" egykori hazugsága jut Oplatka eszébe a „hanyatló Nyugatról" szóló eszmefuttatások hallatán, s az újságíró felhívja a figyelmet: a „majd mi Magyarországon utat mutatunk, mi másféle civilizációt, kultúrát akarunk képviselni", minimum aránytévesztés. Mint mondja, a Nyugat nem Magyarországra vár, hogy kitanítsa arról, hol lakik az Úristen. „A kuruc-labanc ellentétben látni a dolgokat teljesen felesleges, haszontalan konfliktusokhoz vezet csak, ráadásul meg sem felel a valóságnak."