L.

AIPA
Fejlődő piaci szektorok, innovatív mentorok A gazdaság- és a vállalkozásfejlesztést helyezi középpontjába az AIPA Nonprofit Kft. 2016-tól igénybe vehető komplex szolgáltatásrendszere, melyet a Kecskeméti Főiskolával és a Kecskeméti Önkormányzattal együttműködve a Tudáspark elnevezésű TÁMOP-4.2.1.C-14/1/Konv-2015-0011-projekt keretein belül,...
Megváltoztak a pályázati arculatra vonatkozó szabályok pályázat Tájékoztatás az Új Széchenyi Terv arculati elemeinek használatáról2014. május 20. Az Új Széchenyi Terv kötelező arculati elemeinek használatára vonatkozóan 2014. május 20-tól a következő előírás az irányadó: A kedvezményezettek - az Új Széchenyi Terv logó mellett - a “Magyarország megújul”...
Lecsaptak a kínaiak a magyar cég találmányára itthon, külföld, gazdaság Nemcsak pénzt, hanem értelmes feladatot kell adni a vállalkozóknak, hogy elinduljon a magyar gazdaság növekedése - véli Mészáros Csaba, az evopro alapító vezérigazgatója, akinek nulla emissziós buszai iránt Keleten egyelőre nagyobb az érdeklődés, mint itthon. India után Kínába is elkísérte Orbán...

Drágulást hoz a megállapodás az olajpiacon?

Megosztás

Erőre kaphatnak a gyengélkedő olajcégek az amerikai államgépezet újraindulása nyomán. Bár a tengerentúli társaságokat még visszafoghatja a dollár erősödése.

Az Egyesült Államok adósságplafonjának felemeléséről és a szövetségi kormányzat finanszírozásának újraindításáról született washingtoni megállapodás megtámaszthatja az olajcégek gyengélkedő kurzusát, bár az izmosodó dollár könnyen rákönyökölhet az amerikai vállalatok árfolyamgrafikonjaira.

Hetekig nem fogyasztott az amerikai államgépezet

Szektorszinten gyengélkednek az olajpapírok – mondta Horváth Ákos, az Equilor elemzője. Akár a tengerentúlra tekintünk, akár Közép-Európában nézünk szét. A magyar Mol esete speciális, amennyiben a történelmi mélypontok közelsége elsősorban az INA-vitával hozható összefüggésbe.

Az olajszektor vállalatait negatívan érinti az olajár esése – folytatta. Ráadásul az Egyesült Államok szövetségi gépezete is leállt néhány hétre, ami érzékenyen érintette az amerikai fogyasztást. A feltörekvő piacokon pedig a devizaleértékelődés drágította az üzemanyagokat, visszavetve a keresletet. Az is kérdéses, hogy a pénteken esedékes kínai GDP adatok hozzák-e a 7,8 százalékos várakozást év/év alapon.

A washingtoni megállapodás nyomán újrainduló amerikai államgépezet erősítheti a fogyasztást a szakember véleménye szerint, s ez megtámaszthatja a tengerentúli olajcégek árfolyamát. Igaz, az erősödő dollár gyengítheti ezt a hatást.

Nem indokolt a 100 dollár fölötti olajár

Az olaj ára hetek óta sávozik a 100 és 104 dollár közti tartományban – mondta Vetter Péter, a Solar Capital paci szakértője. A csütörtök délelőtt 101,70 dolláron jegyzett olajkurzus az elmúlt időszakban többször is tesztelte a 100 dollárost lélektani támaszt, bár 100,50 dollár alá nem szúrt le.

Mint mondta, a geopolitikai helyzetből ugyanúgy nem következik a tartósan 100 dollár fölötti olajár, ahogy az amerikai gazdaság „pörgése” sem indokolja ezt. Arról nem beszélve, hogy a Perzsa-öbölben már szinte minden kút termel, vagyis a mostani árakon ömlik az olaj a piacra.

A long pozícióban gondolkodó befektetőknek a 104 dolláros ellenállás áttörését érdemes figyelniük, míg a short pozíciók nyitása a 100 dolláros támaszt letörésekor lehet indokolt Vetter Péter szerint.