Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Egy békés lázadó, megbocsátó ember – Nelson Mandela halálára

Megosztás

Kilencvenöt éves korában elhunyt Nelson Mandela, Dél-Afrika volt elnöke. A halál nem érte váratlanul sem saját népét, sem a világot, hiszen az agg politikus már hónapok óta vívta haláltusáját.

A hír hallatára gyászoló honfitársai tódultak az utcára, hogy köszönetet mondjanak nemcsak annak a vezetőnek, aki vér nélkül vezette ki őket az apartheid elnyomásából, megakadályozta az anarchiát, de aki személyes példát adott a békés együttélésre fehérek és feketék között.  A huszadik század egyik utolsó nagy politikai személyisége távozott, aki nemcsak hazája történelmet formálta át gyökeresen, de példája az egész világra nagy hatással volt. Mandelát az őt szabadon bocsátó F. W. de Klerk elnökkel együtt 1993-ban Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Államfők szerte a világon méltatták. Barack Obama szerint egy nagyhatású, bátor, igazi jó embert veszített el a világ. David Cameron brit miniszterelnök korunk hősének nevezte, és félárbócra rendelte az angol zászlókat. Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök az egyik legtiszteletreméltóbb politikusnak tartotta, míg az iszlamista Hamasz a palesztin ügy támogatóját látta benne.

Nelson Rolihlahla Mandela 1918-ban született Transkeiben. Jogi diplomát szerzett 1942-ben, majd rövid ideig praktizált  az első színes bőrű ügyvédi irodában. De az országban uralkodó elnyomás arra késztette, hogy a törvények ellenében is a kiszolgáltatott  feketék mellé álljon. Először 1955-ben tartóztatták le, majd 1961-ben engedték el. 

Szabadulása után pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus fegyveres felkelés vezetésére kérte fel, és külföldi útra küldték. Katonai kiképzést kapott Marokkóban és Etiópiában, de a gyakorlatban sohasem használta fegyverét.  

1962-ben tért vissza hazájába. 1965-ben a rendszer megdöntésének vádjával életfogytiglani börtönre ítélték. 1990-ben szabadult.  Összesen 27 évet töltött börtönben, amiből 18 évet a „dél-afrikai Alkatrazban", a Robben-szigeten töltött, ahol földön aludt, vödörbe vizelt, évente egyszer látogathatták, mindössze harminc percre.   

Félve a status quo megváltoztatásától, attól tartva, hogy a Szovjetunió Afrikában is megerősödik, a Nyugat az Egyesült Államok vezetésével nem támogatta az Afrikai Nemzeti Kongresszus felszabadítási törekvéseit a hideg háborúban. Olyannyira nem, hogy magát Mandelát is terroristaként tartották nyilván Amerikában. Elfelejtették erről a listáról levenni egészen 2008-ig, amikor már régen nyugalmazott elnök, politikai ikon volt.        

A világpolitikai változás, nem utolsósorban a kelet-európai rendszerváltás, a kommunista birodalom összeomlása után nemzetközi nyomásra és a belső ellenállás után 1994-ben a fehér apartheid rezsim összeomlott. Dél-Afrika történelmében először tartottak demokratikus választásokat, ahol a 75 éves Nelson Mandelát szavazták meg elnöknek.  

Elnökségét a megosztott ország egyben tartására tett erőfeszítés határozta meg. Személyes példájával próbálta meggyőzni színes bőrű társait, hogy ne álljanak bosszút fehér elnyomóikon. A fehérekkel pedig elhitette, hogy szükség van rájuk.  

Mandela a sportot használta  a nemzeti összetartozás leghatékonyabb eszközeként. Clint Eastwood Invictus - A legyőzhetetlen című filmjében Morgan Freeman játszotta a karizmatikus, jó humorú dél-afrikai elnököt, aki  az 1995-ös rugby világbajnokságon hozta össze igazán nemzetét.  

Nelson Mandela 1999-ben 80 éves korában vonult vissza az aktív politizálástól. Ezután alapítványaival segítette a betegeket, gyerekeket. Bár addigra már a külföld kedvence lett, de sohasem vált a Nyugat bábjává. Ha kellett, keményen bírált, ellenzett katonai beavatkozásokat, köztük az iraki háborút. 

Mandela egész élete a megbékélést, a kiegyezést hirdette. Halálos ágyát mégis ármánykodó család,  szenzációra éhes média, rivaldafényt kereső politikusok vették körül.

Olyan országot hagyott maga után, ahol a demokráciát csak kóstolgatják, ahol virágzik a korrupció, nagy a szegénység, magas a bűnözés és még mindig erős a faji feszültség. Mi lesz velük a nemzet atyjának távozása után?