Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Garanciajegyet kapnak a valóban hasznos alapítványok

Megosztás

Minősíteni fogják az alapítványokat, Semmelweis Garanciát kapnak azok, amelyek valóban a meghirdetett céljuknak megfelelően működnek - jelentette be az egészségügyi államtitkár. A cél az „adományozási hiénák” kiszűrése.

Most éppen az Index című internetes portál mutatta be, hogy a rákbeteg gyermekeknek gyűjtő Gyermekrák Alapítvány vezetőjéért hogyan érkezik meg reggel az alapítvány mentőautója. Balogh István szerencsére nem betegedett meg, a videóból úgy látszik, ez a normál rend, vagy legalábbis két egymás utáni reggelen ez volt. A betegszállító kocsi sofőrje szépen beviszi a főnök kukáját a házba, majd az autó végigrobog a villamossíneken, mintha súlyos beteget vinne, és megkülönböztető jelzést használna (de nem használ, és nem is használhatna, de azért van neki.) Az egyszázalékos adományokból pedig több százmillió forintot, a honlap szerint 850 milliót tart az alapítvány bankszámláján. 

Korábban a Heti Válasz közölte, hogy az egyszázalékos felajánlásoknak az adóhatóság által közzé tett listájáról hiányzik a korábbi évek két legnagyobb nyertese, az ugyanazon személyi körhöz tartozó Daganatos.hu Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány. Az egyik szervezet tavaly névmásolási botrányba keveredett, lapunk címlapon foglalkozott a botránnyal, hogyan másolta le évek óta jól működő szervezetek nevét és internetes címét. Majd miután a bíróság jogerősen eltiltotta ettől, arra hivatkozva, hogy az ítéletet még nem vette kézhez, átmenetileg tovább használta az elorzott nevet. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) feltárta, hogy a pénzt sem megfelelően használták fel, ezért büntetőfeljelentést tett az ügyben, az alapítványok pedig eltűntek az adóhatóság egyszázalékos listájáról.

Most Szócska Miklós államtitkársága közleményben tudatta: a szolidaritási hiénák kiszűrése érdekében kidolgozza a Semmelweis Garancia védjegyet a Nemzeti Betegfórummal és az országos betegjogi központtal közösen. Szócska Miklós Mikulás napján beszélt már erről egy egészségügyi konferencián, és a Heti Válasz úgy tudja, abban, hogy a KEHI célkeresztjébe kerültek a beteg gyerekeknek gyűjtő alapítványok az államtitkárnak is szerepe volt.

A munka januárban kezdődik, és az egyszázalékos kampány idejére már látni lehet, melyek azok az alapítványok, amelyek tényleg a betegek érdekeit szolgálják. Az elmúlt évek gyakorlata miatt olyan helyzet alakult ki, hogy a „marketingalapítványok" taroltak, a csendben dolgozók pedig egyre kevesebb pénzhez jutottak. Például a csontvelő-átültetésen áteső, súlyos állapotú gyermekek szüleinek ismét fizetnie kell, ha az anya vagy az apa a gyermekkel szeretne maradni, mert a Szent László Kórház alapítványát olyan kevesen támogatják, hogy nem tudja tovább segíteni a családokat.