L.

AIPA
Fejlődő piaci szektorok, innovatív mentorok A gazdaság- és a vállalkozásfejlesztést helyezi középpontjába az AIPA Nonprofit Kft. 2016-tól igénybe vehető komplex szolgáltatásrendszere, melyet a Kecskeméti Főiskolával és a Kecskeméti Önkormányzattal együttműködve a Tudáspark elnevezésű TÁMOP-4.2.1.C-14/1/Konv-2015-0011-projekt keretein belül,...
Megváltoztak a pályázati arculatra vonatkozó szabályok pályázat Tájékoztatás az Új Széchenyi Terv arculati elemeinek használatáról2014. május 20. Az Új Széchenyi Terv kötelező arculati elemeinek használatára vonatkozóan 2014. május 20-tól a következő előírás az irányadó: A kedvezményezettek - az Új Széchenyi Terv logó mellett - a “Magyarország megújul”...
Lecsaptak a kínaiak a magyar cég találmányára itthon, külföld, gazdaság Nemcsak pénzt, hanem értelmes feladatot kell adni a vállalkozóknak, hogy elinduljon a magyar gazdaság növekedése - véli Mészáros Csaba, az evopro alapító vezérigazgatója, akinek nulla emissziós buszai iránt Keleten egyelőre nagyobb az érdeklődés, mint itthon. India után Kínába is elkísérte Orbán...

Londonból jöhet friss lendület

Megosztás

A nagy remények ellenére sem várhatunk azonnali hatást a Mikulás napján startoló Xetrától. A legjobb kereskedési rendszer sem helyettesíti a vonzó papírokat.

Mikulás napján indul a BÉT új kereskedési rendszere a Xetra, melynek révén a magyar tőzsde a Közép-Európai Tőzsdeszövetség tagjaként a csoport másik három tagja – Bécs, Ljubljana, Prága – által már használt, a frankfurti tőzsde által működtetett platformot vezeti be. Így a Xetra frankfurti központján keresztül a hazai tőzsdén jegyzett cégek Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül.

xetra_bevezetés_gzvAz IT a szűk keresztmetszet

A Xetra bevezetésének legfőbb előnye, hogy újabb kereskedő cégek jöhetnek a pesti parkettre, vagyis új tagokkal bővülhet a BÉT – mondta Vavrek Zsolt, az Equilor üzletágvezetője, hozzátéve: ezt a rendszert a világon mindenütt használják, tehát a brókercégek közvetlenül kapcsolódhatnak a magyar piachoz. A másik oldala ennek, hogy a hazai kereskedő cégek is a saját rendszerükkel csatlakozhatnak más piacokhoz.

Mindez azért is fontos, mert a pénzügyi szektorban sok esetben az IT a szűk keresztmetszet, s az egyedi rendszerek használata során, mint amilyen a BÉT régi rendszere, biztonsági és elszámolási problémák akadályozzák a piacbővítést. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a BÉT tizenéves rendszere kissé elavult az idők során, így néhány újabb megbízástípust nem tudott kezelni.

A hely, ahol a befektetett forintok jól fialhatnak
A hazai tőzsde a jelenlegi helyzetben egyre nagyobb szerephez juthat. Erről és a hazai befektetői kultúráról beszélgettünk Tóth Attilával, a BÉT vezérigazgató helyettesével.

London lehet a befutó

Nem várható automatikus forgalomnövekedés a BÉT-en a Xetra bevezetésétől – vélekedett. Az új rendszer csupán kereskedési lehetőséget jelent, de a tényleges kontraktusokhoz vonzó részvények kellenek.

Találgatásokban nincs hiány, hogy vajon honnan várható nagyobb érdeklődés a pesti papírok iránt. Sokan a német piacra tippelnek, Vavrek Zsolt azonban úgy véli, hogy Londonból remélhető a legnagyobb pluszforgalom.