Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Magyar államfője lehet Szlovákiának? - Megkérdeztük a szakértőt

Megosztás

Nem kis meglepetést okozott a Magyar Közösség Pártja (MKP) által indított Bárdos Gyula, az első magyar államfőjelölt Szlovákia történetében, azzal, hogy a szükségesnél háromszor több aláírást gyűjtött össze, így indulhat a március 15-i elnökválasztáson. Esélyeiről kérdeztük Hamberger Juditot, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársát, Szlovákia-szakértőt.

 
 
 
 

„Legszebb álmunkban sem reméltük, hogy a szükséges 15 ezret több mind háromszor meghaladó számú aláírást sikerül összegyűjtenünk ebben az aláírásgyűjtésre nem igazán alkalmas ünnepi időszakban" - mondta a petíciós ívek leadása után Berényi József, az MKP elnöke.

A csaknem 47 ezer aláírást összegyűjtő Bárdos Gyula szerint ez azt jelzi, a többségi nemzet is elfogadja, hogy magyar jelölt is versenghet az államfői posztért. A jelölt a március 15-i választásig hátralévő közel három hónapot arra szeretné felhasználni, hogy közbeszéd témájává tegye a kisebbségi jogok kérdését és Dél-Szlovákia felzárkóztatását. „Ezekre a kérdésekre rá kell irányítani a figyelmet, mert ezt helyettünk senki nem teszi meg" - jegyezte meg. 

Az államfőválasztásokon várhatóan 15 jelölt indul, köztük a legnagyobb esélyesnek tartott jelenlegi szlovák kormányfő, Robert Fico is. Az indulni kívánó jelöltek közül csütörtök délutánig 11-en adták le a jelölésük bejegyeztetéséhez szükséges aláírásokat tartalmazó íveket, négy további személy pedig jelezte: az utolsó határidőig, aznap éjfélig megteszik azt. Pavol Paska szlovák házelnök eddig hét jelölt esetében igazolta vissza a jelölés elfogadását.

 

Hamberger Judit külpolitikai szakértő   Fotó: kulugyiintezet.hu

Mit szól a szükséges 15 ezres minimumot jócskán meghaladó, csaknem 47 ezer támogató aláíráshoz? Váratlan ez?

Számomra váratlan, és úgy érzékelem, hogy mások számára - így Bárdos számára is - váratlan meglepetés. Annál is inkább, mert az volt a félelmük, hogy az idő rövidsége miatt a 15 ezret sem fogják tudni begyűjteni, mert nem szerették volna aláírás-gyűjtéssel molesztálni az embereket az ünnepek alatt. Ráadásul Bárdos megkapta a 15 parlamenti képviselői aláírást is, a biztonság kedvéért, ha valami kifogás merülne fel az aláírásokkal kapcsolatban - amire szerintem nagy szüksége lesz.

Mekkora esélye van Bárdos Gyulának, mint első magyar államfőjelöltnek bejutni a második fordulóba? Mit gondol?

Egy kis esélye van. Azt hiszem, alapvetően Dél-Szlovákiában fog kampányolni, a szlovákok közé nem megy. Az első forduló eredménye Bárdos szempontjából attól függ majd, hogy országosan milyen lesz a részvételi arány, és hogy a magyarok mennyire mozdulnak majd meg, ide értve a Most-Híd szimpatizánsokat is. Ha megnézzük, hogy kiktől gyűjtött aláírásokat, akkor számíthat más szlovákiai kisebbségekre is, mint például a romák, ruszinok sőt, a magyarokkal együtt élő szlovákok soraiból is elcsíphet egy-egy szavazatot.

Van-e esélye a végső győzelemre?

Győzelemre semmi esélye sincs, viszont a jelölés megszerzése már önmagában dicséretre méltó teljesítmény. Csak a csoda lehet az, ami Szlovákiában az elnöki székbe emel magyar jelöltet. Ha ugyanis bejutna a második fordulóba, akkor az egész szlovák politikai osztály nacionalista, magyarellenes érzései felerősödnének, beindulna a magyarellenes gépezet, és elképesztő dolgokat látnánk-hallanánk a most - talán mondhatjuk, hogy - mérsékelt Ficótól és másoktól is. Mindez garantálná, hogy magyar jelölt ne győzhessen Szlovákiában.

Robert Ficot a rajta kívül induló 14 jelölt közül valaki legyőzheti?

Szinte biztosra vehető, hogy Fico lesz az államfő, de most előfordulhatnak véletlenek vagy meglepetések. Az a nagy kérdés, hogy a második fordulóra képesek-e összefogni a jobboldaliak és a magyarok, és az is kérdéses, hogy a 14 jelölt mennyi szavazatot tud begyűjteni az első fordulóban. Fico csak akkor veszíthet, ha a választásokig fennmaradó néhány hétben valami egetverő szörnyűség történik a társadalom általános szociális és gazdasági helyzetében, vagy olyan, előre nem látható dolog történik, amitől az egész „konstelláció" hirtelen megváltozik. De erre kicsi az esély. Viszont hozzá kell tenni azt is, hogy a bajok igazán akkor jelentkeznek majd, ha Fico lesz az államfő. A szlovák alkotmányos rend szerint ugyanis az államfői palotából nem lehet a pártokat és a kormányt irányítani. Erre pedig Fico nehezen lesz képes.