Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Meglepő, de lehetséges: mi várhat ránk jövőre?

Megosztás

Mi a hasonlóság Brazília vb-győzelme és a 2%-os jegybanki alapkamat között? Ha ugyan csak kis eséllyel, de mindkettő megtörténhet jövőre! A K&H Alapkezelő összegyűjtötte azokat a nemzetközi és hazai eseményeket, amelyek 2014-ben nagy meglepetéseket okozhatnak a befektetőknek.

A normál forgatókönyv szerint az amerikai jegybank kötvényvásárlási programjának szűkítése fogja leginkább meghatározni a jövő évben a piacokat. Emellett Magyarországon a javuló gazdasági növekedés, a gyengébb forint, és az év közepétől újra emelkedő kamatok lehetősége fogja mozgatni a befektetőket. A gazdaság és a tőkepiacok azonban mindig hoznak meglepetéseket!

kérdőjel_labda_pixabayA K&H Alapkezelő ezért összegyűjtötte azokat az eseményeket, amelyek eltérnek ettől a fő irányvonaltól, 10-20% közötti esély azonban van arra, hogy megtörténnek. A tőkepiacokon tehát jövőre is velünk lesznek a kockázatok, érdemes ezért továbbra is portfolióban gondolkodni, hogy bármilyen rendkívüli esemény bekövetkezte esetén a kötvény, részvény és pénzpiaci befektetések ellensúlyozni tudják egymást.

1. Magyarországot felminősítik

Magyarország visszakerül a hitelminősítőknél a befektetésre ajánlott kategóriába, köszönhetően az évek óta 3% alatti költségvetési hiánynak, a stabil GDP arányos államadósságnak és  a pozitív befektetői hangulatnak.

2. Az MNB 2%-ig vágja az alapkamatot

Az amerikai és az európai jegybank is folytatja laza monetáris politikáját, így az MNB tovább vágja az alapkamat szintjét.

3. Magyarországgal szemben újra felmerül a túlzottdeficit-eljárás indításának lehetősége

A 2014-es választási évben a tervezett költségvetési hiány épp csak 3% alatt van, így már egy kis eltérés esetén is felmerülhet, hogy újraindítják a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen.

4. Az Európai Központi Bank még agresszívabban monetáris lazításba kezd  

Az eurózónában a gazdasági növekedés lanyha marad, és komoly deflációs félelmek merülnek fel. Az Európai Központi Bank ezért az amerikai, a brit és a japán jegybankhoz hasonlóan közvetlen kötvényvásárlásba kezd, ezzel segítve a gazdasági fellendülést.

5. Elmarad a tapír: az amerikai Fed tovább vásárolja a kötvényeket

A Fed májusban említette kötvényvásárlási programjának leállítását, ennek időpontja azonban azóta is csak tolódik. A piacok és a gazdasági növekedés törékenysége miatt elbizonytalanodó új Fed elnök így nem mer a fékre lépni.

6. Kínai „hard landing”

Bár Kína 2014-ben komoly reformokba kezd, amelyek hosszú távon a mostaninál sokkal fenntarthatóbb növekedési pályára állíthatják a gazdaságot, rövid távon viszont lassulással járnak. Ha ez a lassulás túlságosan erős, a mostanra felhalmozott problémák (ingatlanlufi, árnyékbankrendszer) a reformok ellenére mégis „rászakadnak” az országra.

7. 1000 dollár alá esik az arany árfolyama

Az amerikai (reál)kötvényhozamok emelkedése és a világszerte javuló kockázatvállalási hajlandóság miatt a befektetési jelleggel felhalmozott aranykészletektől elkezdenek megszabadulni a befektetők. Így a nemesfém megismétli az idei teljesítményét (-25%), és 2009 óta először újból 3 számjegyű lesz az arany árfolyama.

8. A svájci frankot erősödni engedi a Svájci Nemzeti Bank (SNB)

A frank gyengén tartása 2011 óta segíti a svájci gazdaság exportlehetőségeit. 2014-ben azonban a kedvező növekedési és inflációs kilátások miatt a svájci jegybank erősebb frankárfolyamot is elfogad a jövőben.

9. A részvénypiacok éves szinten stagnálnak

A következő hónapokban várható amerikai események (Fed, költségvetési vita és adósságplafon) megingathatják a befektetői bizalmat, emellett az állampapírhozam emelkedés újra vonzóvá teheti a kötvényeket. A részvénypiacokon ezért az idei évhez képest csalódást keltő 0%-os hozam is elképzelhető 2014-ben.

10. Brazília nyeri a 2014-es focivébét

 

A 2014-es labdarúgó világbajnokság házigazdája az utóbbi évtizedekben mindig esélyesként szokott indulni, de az eddig megrendezett 19 torna során csak Anglia (1966) és Uruguay (1930) tudott hazai pályán nyerni. A FIFA világranglistán Brazília nincs az első tízben, rendezőként kevés tétmérkőzést játszott, így meglepetés lehet a győzelem. Mégis elképzelhető, hogy a közönség támogatását élvezve legyűrik az erősebbnek tűnő német és spanyol csapatot.