Mi jön a Harry Potter után?

Megosztás

J. K. Rowling hétkötetes ifjúsági regényfolyamát 67 nyelvre lefordították, s több mint négyszázmillió példányban kelt el. A Potter-őrület lecsengőben van, de komoly változásokat idézett elő a gyermek- és ifjúsági könyvkiadásban.

A Harry Potter-könyvek után még nehezebben birkóznak meg a gyerekek az iskolai kötelező olvasmányokkal - mondja a Heti Válasz összeállításában megszólaló könyvtáros. Lassúnak, távolinak, unalmasnak tűnnek a klipszerűen gyors, fordulatos, varázslatos világba vezető fantasy könyvek mellett. Ha nem történik változás, a gyerekek egy életre megutálják az irodalmat. A kiadók viszont felismerték a Harry Potter elsöprő sikerében a nagy lehetőséget, s a piacot elárasztották a vámpíros és varázslós könyvek. 

Az elmúlt esztendő azonban fordulatot hozott: a fantasy regények helyére a tinik körében idehaza a Szent Johanna gimi lépett. A 2010-ben indult nyolckötetes sorozat - az 1985-ben született Leiner Laura alkotása - a mában játszódik, nem szerepelnek benne boszorkányok, lidércek, csak mai gimnazisták. Ennek ellenére, sőt talán éppen ezért hatalmas siker. Az ötlet, hogy a főszereplő naplója nyomán ismerjük meg a gimnazisták életét, nem új, ám az a könnyedség, friss humor, ami áthatja a sorozatot, még a felnőtteket is meghódította. Komoly gond, hogy a pedagógusoknak sem idejük, sem módjuk nincs arra, hogy az ifjúsági irodalmat naprakészen kövessék (a sokszor érdektelen, de divatos 3-4 ezer forintos könyvekre még a megemelt fizetésekből sem telik).

 

A Pozsonyi Pagony Könyvesboltot és kiadót kisgyermekes szülők hozták létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy legyen mit olvasni a csemetéiknek. Csakhogy felcseperedtek a Pagony-gyerekek, és várják az új olvasmányokat: ennek a 12 év feletti generációnak készülnek a Tilos az Á könyvek, melynek egyik első zászlóshajója az Időfutár, amely a népszerű rádiósorozat alapján készült. Régi, jól bevált szerzői helyett „újonc" írók műveivel próbál erősíteni a kamaszkönyvek piacán az Európa Kiadó is: A titokzatos gyíkzenekar történetével, a Majd újra lesz nyár és az Örök kaland című regénnyel próbálják a fiatal olvasókat megnyerni.