Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Orbánék léptek: szobrot kapott Bánffy Miklós

Megosztás

Orbánék léptek: szobrot kapott Bánffy Miklós.

„Kegyelmes uram, nagyon sajnálom, hogy hétszáz esztendős itt-tartózkodás után elhagyja Erdély földjét" - az anekdota szerint így búcsúzott a kolozsvári állomáson 1949-ben Kelemen Lajos történettudós Bánffy Miklóstól. A nyelvbotlás nem is volt akkora tévedés: az évszázadok során a Bánffyak az erdélyi magyar művelődés mecénásai, mintagazdaságot irányító birtokosok, forróvérű hadvezérek, a „tündérkert" megmaradásért kontyos törökkel vagy copfos némettel trafikáló főurak voltak.

 

Amiképpen az idén nagyszabású parlamenti konferenciával, szoboravatással végleg a politikai panteonba került Bethlen István miniszterelnök, hasonló közmegegyezés látszik kibontakozni az éppen 140 éve született Bánffyról. Ennek jelképe a szombaton Sopronban felavatott egészalakos szobor, az első ilyen alkotás Magyarországon. Bánffy Miklós azon kevés huszadik századi személyiség közé tartozik, akiben példát láthat jobb- és baloldal. Nagy szó ez a kizárólagosságokban gondolkodó magyar közéletben.  

A 1921-es soproni népszavazást - amikor a még java részt német város és környéke Magyarország mellett döntött - külügyminiszterként kiharcoló Bánffy nem csak politikusként alkotott nagyot. Képzőművészként és színházi emberként is számon tartják, mostani újrafelfedezését azonban elsősorban irodalmi munkásságának köszönheti. A század eleji erdélyi arisztokrácia haláltáncát megörökítő Erdélyi történet újrakiadása nemcsak az elmúlt évek egyik nagy honi könyvsikere, külföldön is sok rajongót szerzett. 1999-es angol kiadását követően a Daily Telegraph lenyűgözött kritikusa „Erdély Tolsztojának" nevezte Bánffyt, a francia megjelenés után pedig a Monde prousti magasságokat emlegetett.