L.

AIPA
Fejlődő piaci szektorok, innovatív mentorok A gazdaság- és a vállalkozásfejlesztést helyezi középpontjába az AIPA Nonprofit Kft. 2016-tól igénybe vehető komplex szolgáltatásrendszere, melyet a Kecskeméti Főiskolával és a Kecskeméti Önkormányzattal együttműködve a Tudáspark elnevezésű TÁMOP-4.2.1.C-14/1/Konv-2015-0011-projekt keretein belül,...
Megváltoztak a pályázati arculatra vonatkozó szabályok pályázat Tájékoztatás az Új Széchenyi Terv arculati elemeinek használatáról2014. május 20. Az Új Széchenyi Terv kötelező arculati elemeinek használatára vonatkozóan 2014. május 20-tól a következő előírás az irányadó: A kedvezményezettek - az Új Széchenyi Terv logó mellett - a “Magyarország megújul”...
Lecsaptak a kínaiak a magyar cég találmányára itthon, külföld, gazdaság Nemcsak pénzt, hanem értelmes feladatot kell adni a vállalkozóknak, hogy elinduljon a magyar gazdaság növekedése - véli Mészáros Csaba, az evopro alapító vezérigazgatója, akinek nulla emissziós buszai iránt Keleten egyelőre nagyobb az érdeklődés, mint itthon. India után Kínába is elkísérte Orbán...

Rosszindulatú hisztériakeltés: Így provokálja az USA az olimpiát

Megosztás

Némi hiba csúszott a megnyitóba. Az orosz tévénézőknek felvételről a "jó" képet közvetítették, ami újabb kritikákat váltott ki. 

A szocsi olimpia már a megnyitó előtt előtt rekordokat döntött. S most nem a rekordösszegű beruházásokra vagy a minden korábbinál több terrorfenyegetésre gondolunk. Ennyi ellenérzéssel, rosszindulattal még nem várták az ötkarikás - vagy ahogyan a megnyitó után cinikusan megjegyezték a - „négykarikás" játékokat a nyugati féltekén, köztük az Egyesült Államokban, mint az idei téli olimpiát.

Politikát nem a rendezők, hanem a jogvédők csináltak a nagy sporteseményből. A bojkott ugyan nem sikerült, de a nyugati államfők látványosan távol tartották magukat a megnyitótól. George W. Bush 2008-ban részt vett a pekingi nyári olimpián, akkor nem számítottak az emberi jogok. De a nagyon erős homoszexuális lobbival Barack Obama nem mert szembeszállni. Mert az idei olimpia egyeseknek nem a világ sportolóinak felemelő viadaláról, tehetségéről, szorgalomról, kitartásról szól, hanem a homofób Oroszország megleckéztetéséről.

Az amerikai tudósítók a tüntetéseket, az egynemű jelzéseket, szimbólumokat keresik. Néha nagyon melléfognak. Óriási szenzációként kommentálták, hogy az egész német csapat szivárvány egyenruhában vonult fel szolidaritásból. A német vezetők közölték, hogy az egyenruha már régen megvolt, semmi köze sincs a homoszexuálisokhoz.

A német egyenruha

Kifejezetten kisstílű üzenetnek tűnt, hogy az amerikai csapatot szándékosan homoszexuális sportolók vezetik, mint Brian Boitano műkorcsolyázó olimpiai bajnok, aki maga is meglepődött a felkérésen. Szexuális orientáltságát magánügynek tekintette, sosem volt a jogok élharcosa. Azt végképp senki sem értette, hogy a leszbikus teniszezőnő, Billie Jean King miért került a téli olimpiai küldöttségbe. (Ő a végén édesanyja betegsége miatt lemondta az utat.) Az amerikai kormányt senki sem képviselte.

Az orosz-amerikai feszült kapcsolat, Vlagyimir Putyin vezetési stílusa a politikára, nem a sporteseményre tartozik. Azonban mind a televízióban, mind az újságokban hemzsegtek az orosz elnök elleni megjegyzések. „Putyin egyszemélyes olimpiája",  „Putyin hitele forog kockán", „Putyin diadala, az ország terhe", „Miért szeretik a diktátorok az olimpiát?" - és ehhez hasonló megjegyzések.

A megnyitó előtti napon még azt is taglalták, hogy netán Putyin maga gyújtja meg az olimpiai lángot. Aztán rögtön kiderítették az újságírók, hogy az elnök szeretője a lángvivők között volt. Irina Rodnyinát, többszörös műkorcsolyázó olimpiai bajnokot, a láng meggyújtóját pedig fajgyűlölőnek tartják, hiszen valamikor Barack Obamáról rasszista twitter-üzenetet küldött.

Irina Rodnyina, az állítólagos „rasszista" gyújtotta meg az olimpiai lángot

A terrorizmus korában egy ilyen hatalmas sportesemény biztosítása óriási feladat bárhol a világon. De ezzel kettős játékot űznek, ijesztgetnek, utána meg aggódnak a személyiségi jogok megsértése miatt. Az olimpia előtt folyt a rémisztgetés. Hírszerzőkre hivatkozva jelentették, hogy mennyire veszélyes az iszlám szélsőségesek által körülvett Szocsi. Amerikai szakértők nem bíztak az oroszokban. A televízióban valósággal lebeszélték az embereket az utazásról. Az olimpia előtt az NBC riportere egy jéghoki játékossal beszélgetett, és arról faggatta, hogy nem fél-e Szocsiba utazni. A sportoló azzal vágott vissza, hogy erre készült négy éven keresztül, nincs semmi, ami visszatartaná. A riporter nagyon elcsodálkozott.

Persze a legnagyobb ellenőrzés mellett is megeshet a baj. Az amerikaiak elfeledkeznek arról, hogy utoljára 1996-ban, az ő felügyeletük alatt, az atlantai nyári olimpián történt robbantás.

Mások viszont arról panaszkodnak, hogy Putyin mindenhová kamerákat tett, még azt is akarja tudni, hogyan zuhanyoznak a sportolók. Putyin KGB módszerekkel dolgozik - mondják.  Akadt olyan újságíró, aki a telefon-lehallgatásoktól tart, ezért eldobható mobiltelefonokat ajánl.

Csak abban lehet bízni, hogy a játékok kezdetével a hisztéria alábbhagy.