A jelzáloghitel-adósságuk alól mentesülő családok száma 2013 végére az eredeti terveknek megfelelően alakult – közölte Németh Lászlóné. A korábban példa nélküli konstrukció lényege, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) a hiteladós jelzálogjoggal terhelt ingatlanát az állam javára megvásárolja, a tartozásaiktól megszabaduló lakók bérlőként otthonukban maradhatnak. 

Németh Lászlóné elmondta: az egyedülálló kompromisszumos megoldás keretében a hitelezőnek le kell mondania a diszkontárat meghaladó követeléséről, a hiteladósnak pedig az ingatlan tulajdonjogáról. A kiszolgáltatott családok lakhatása ugyanakkor már a felajánlás pillanatában biztossá válik, mert a hitelintézet ekkor felfüggeszti a végrehajtási eljárást.

A NET a Kormány 2011 májusában meghirdetett Otthonvédelmi Akcióterve keretében jött létre. Feladatául azt kapta, hogy a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott családok lakhatását hosszú távon biztosítsa. A NET programba bekerült ingatlanok esetében minden 1 forint költségvetési pénzzel 2,14 forint hitelintézeti követelést váltott ki a társaság. Így eddig 16 milliárd forintos költségvetési forrás felhasználásával csaknem 35 milliárd forint jelzáloghitel tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek NET-programba bekerülő adósok. A családok havi átlagos lakbére 9.400 forint, terheik tehát a jellemzően több tízezer forintos hiteltörlesztések töredékére mérséklődnek. 

Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta: A felkínált ingatlanok döntő többsége Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A felkínált ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerződés megkötésekor 7,8 millió forint volt, az ebből számított, a NET által fizetendő átlagos vételár pedig 3,3 millió forint körül alakult.

Németh Lászlóné kifejtette: a kormányzat a működési tapasztalatok birtokában folyamatosan bővítette a programba bevonható jogosultak körét. A feltételrendszer rugalmas alakításának is köszönhető, hogy az Eszközkezelő a tavalyi évre előirányzott célszámokat teljesítette, és 15 ezer rászoruló családon segíthetett. A fejlesztési miniszter szerint a banki folyamatok alakulása alapján várhatóan idén is havi 1 500-2 000 ügy érkezik be a társasághoz. 2014 végére tehát az Eszközkezelő előreláthatóan kitölti a kormányrendeletben szereplő keretszámot, és összesen 25 ezer ingatlan-felajánlást fogad be, 100-120 ezer ember lakhatását biztosítva.