Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Vége az amerikai kormányválságnak. De meddig?

Megosztás

Elég volt a politikai Tévedések vígjátékából - figyelmeztetett szerdai számában a jobboldali Wall Street Journal. Ha másra nem is, de a piac fenyegetésére hallgattak az amerikai politikusok. Szerdán a technikai fizetésképtelenség előtti 23. órában az amerikai Kongresszus megszavazta a költségvetést, és engedélyezte a további kölcsönök felvételét, azaz felemelte az adósságplafont. A törvényt az elnök azonnal aláírja.

Tizennégy nap után ismét van működőképes kormánya az Egyesült Államoknak. Kötelezettségeit, kiadásait késedelem nélkül tudja fizetni. A politikai zűrzavarnak csak vesztesei vannak. Feldühödött a lakosság, 75 százalékuk elzavarná a Kongresszus tagjait. A Standard&Poor's pénzintézet szerint 24 milliárd kárt okozott a kormányválság. Elemzők azt a szemléletes példát adták, hogy ezzel a pénzzel két évig tudták volna fizetni az állami iskolák étkezési programját.  

Tovább csökkent  Barack Obama népszerűsége, jóval több vezetői erélyt vártak tőle. Nem beszélve arról, hogy második ciklusának első éve eredménytelenül telt el. A politikai cirkuszok a külpolitikát is megbénították. Az Egyesült Államok hitelét, nagyhatalmi szerepet ásták alá. A kínaiak már egy Amerika-mentes világrendről beszélnek. A közelmúltban éppen a „lezárás" miatt kellett Barack Obamának az ázsiai gazdasági csúcsértekezletet lemondania. Látványosan Kína vette át a vezető szerepet, a szimbolikus üzenet egyértelmű volt. 

Mindkét párt veszített népszerűségből, de a nagy csapást többszörösen is a republikánusokra mérték. Mindössze  24 százalék áll mögöttük, pártjuk szétszakadt. Látványos különbség mutatkozott meg a mérsékelt konzervatívok és a libertáriánus Tea Party frakció között. Az utóbbi végsőkig feszítette a húrt. Eleve öngyilkosnak tartott javaslatuk szerint csak akkor szavazzák meg a költségvetést, ha abban nem finanszírozzák az Obama-féle egészségügyi törvényt. Teljes vereséget szenvedtek, hiszen a szerdán elfogadott költségvetés érintetlenül hagyta a hírhedt Obamacare-t.

Hogy mi a válság tanulsága?  Washingtonnak tartózkodnia kellene az önmaga kreálta válságtól. Több kompromisszumot, kevesebb gyűlölködést várnak az állampolgárok.

A legaktívabb támogatókkal rendelkező radikális Tea Party  azonban folytatja a „szabadságszerető  amerikai nép" nevében a harcot az államhatalom ellen. Számukra nincs megalkuvás. Vezetőjüket, Ted Cruz texasi szenátort a szabadságharcosoknak kijáró tisztelet övezi, a libertáriánus üzletemberektől pedig dől a pénz hozzá. A 42 éves politikus, aki mindössze januártól tagja a szenátusnak, máris országos népszerűségre tett szert, és 2016-ban elnökségre pályázik.  A kubai-amerikai Cruz a Princetonon, Harvardon végzett kiváló tehetség, nagyszerű szónok, ügyes médiapolitikus, aki többek között 21 órás kongresszusi maratoni beszédével is felhívta magára a figyelmet. De ha kell populista demagóg, aki Sarah Palinnel együtt a népet Washington ellen hangolja. Bár a nemes harcot szerdán elveszítettek, de háborút megnyerik „a szocialista Obama országpusztító  törekvéseivel szemben" - fogadkozik Ted Cruz. A kérdés az, hogy milyen áron?    

A szerdai törvény pillanatnyi fellélegzésre ad lehetőséget. A kormányt csak január 15-ig finanszírozza a Kongresszus. Az adósságplafont február 7-ig hosszabbították meg. Addig kell átfogó, hosszú távú költségvetést alkotni, aminek az adóreformmal, a kiadások drasztikus visszafogásával kell számolnia, hogy csökkentsék a 16,7 trilliós adósságot.

 

Ha nem sikerül megállapodni, akkor 2014-et új válsággal kezdheti az Egyesült Államok. Egy újabb kormánylezárás, egy újabb hisztérikus, utolsó pillanatban hozott döntés újabb hitelvesztéssel jár.