Egészségügyi hírek

Bélflóra-jellegzetességek terápiarezisztens skizofréniában?

A terápiarezisztens skizofréniában szenvedő felnőttek bélmikrobiomja jelentős különbségeket mutat a gyógyszeres kezelésre jól reagáló társaikéhoz képest. Erről a bélflórával kapcsolatos új felfedezésről a kutatók azt feltételezik, hogy a klozapinkezelés vezérelheti, indíthatja el.

tovább
Periimplantitis - A fogászati implantátumok körül kialakuló gyulladás

Periimplantitisnek nevezzük a fogászati implantátumok körül kialakuló gyulladást, és ennek következményes kórképét. Ha ez az állapot kialakul, kezdetben egy ínygyulladással jár, mikor még a csont nem érintett, azt periimplantális mucositisnek nevezzük.

tovább
Delírium - Tünetei, felismerése, okai és kezelése

A delírium olyan mentális állapot, ami esetén az érintett zavarodott, nem tud tisztán gondolkodni vagy emlékezni. Általában hirtelen kezdődik, gyakran átmeneti és kezelhető állapotról van szó.

tovább
Mobilapplikáció IBD-vel élők segítésére

A mobilapplikációt a gyulladásos bélbetegséggel (IBD) élők életminőségét támogató Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE) vezette be.

tovább
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak.

tovább
Vesebeteg vagyok, ha rossz a vesefunkcióm? Mi mit jelent?

Krónikus vesebetegségnek hívjuk a több mint 3 hónapja fennálló, a vese funkcióját vagy struktúráját érintő, egészségi állapotot befolyásoló eltérést. A vesebetegség egy alattomosan kezdődő, lassan előrehaladó, hosszú lefolyású kórállapot.

tovább
Alvás terhesség alatt

A nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A várandósság alatt pedig még többre, a kismama teste és lelke nyugalmat és sok pihenést igényel. Mind a fejlődő baba, mind az anyuka érdekében különösen fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás biztosítására.

tovább
A szívglikozidok

A szívglikozidok különböző növényekben és egyes békafélék bőrében előforduló, egymáshoz hasonló szerkezetű vegyületek, melyek jelentős hatást gyakorolnak a szívre. A piros gyűszűvirág, illetve a gyapjas gyűszűvirág levelei tartalmazzák a legfontosabb és leginkább használatos hatóanyagokat.

tovább
A látótér vizsgálata, értelmezése és félreértelmezése

Számos alkalommal beszélgettünk már Prof. Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukómaspecialistájával azon szemészeti betegségekről, melyek vizsgálatában fontos szerepet kap a látótér vizsgálata.

tovább
Bölcsőhalál: a dohányfüst veszélyezteti a baba életét

Azoknál a babáknál, akik a terhesség alatt dohányfüstártalomnak vannak kitéve, sérül a vérnyomás kontrollálásáért felelős rendszer, ami magyarázat lehet arra, miért magasabb náluk a bölcsőhalál kockázata.

tovább

Oldalak