Fejlődő piaci szektorok, innovatív mentorok

Megosztás
AIPA

A gazdaság- és a vállalkozásfejlesztést helyezi középpontjába az AIPA Nonprofit Kft. 2016-tól igénybe vehető komplex szolgáltatásrendszere, melyet a Kecskeméti Főiskolával és a Kecskeméti Önkormányzattal együttműködve a Tudáspark elnevezésű TÁMOP-4.2.1.C-14/1/Konv-2015-0011-projekt keretein belül, neves hazai szakértők bevonásával alkottak meg.

Kifejezetten a változó piaci igényekre épül az a tanulmányokból, képzési tematikákból és tanácsadónaplókból álló csomag, melyet előzetes feltérképezés alapján állítottak össze az AIPA Nonprofit Kft. (Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Kft.) megbízásából olyan hazai szakemberek, akik főiskolákon, egyetemeken, valamint a saját vállalkozásukban is ezeket a módszereket alkalmazzák. Kiderült, hogy jelenleg a szellemi tulajdonvédelem, az innováció menedzsment, a technológia-fejlesztés, a start-up programok elindítása, az inkubációs szolgáltatások és az információs adatbázisok üzemeltetés, e jelentik a hazai vállalatok számára a legnagyobb kihívásokat. Az egyes területeken született sokrétű eredmények, alkalmazási lehetőségek és gyakorlati tanácsok közérthető formában kerültek fel az AIPA megújult honlapjára (www.aipa.hu), ahonnan bárki letöltheti őket.

Legyen szó kezdő cégekről, régóta működő szervezetekről, átadás előtt álló- vagy éppen családi vállalkozásokról az AIPA által nyújtott szolgáltatások igazodnak a cég életritmusához, hiszen a cél, hogy olyan eredmények szülessenek, melyek mind az egyéni sikereket, mind pedig a régió gazdaságát előrébb tudják lendíteni. A megújult honlap mellett pedig, egy most felállított, komplex CRM-adatbázis is támogatja a tanácsadói munkát.

Fontos tudni, hogy a 2016-tól igénybe vehető szolgáltatások nem csupán az AIPA és a 3P Klaszter tagjai számára elérhetőek, hanem nyitottak a térségi és az országos, kis- és középvállalkozások, vagy nagyobb vállalatok számára is. Az átfogó projekt minőségét fémjelzi, hogy a Tudáspark pályázat keretében elért eredményeket megismerve a Salgótarjáni Innovációs Központ már egy együttműködési megállapodás keretében át is veszi az itt kialakított jó g.

- Egy, már a gyakorlatban is kipróbált tanácsadási folyamat segítségével alaposan fel tudjuk térképezni, hogy a hozzánk forduló vállalkozásnak milyen innovatív megoldásra van szüksége – ismertette a programot Csapó Ágnes, az AIPA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Néha elég néhány jól irányzott kérdés, de van, hogy komplexebb szakmai tanácsadásra van szükség és ilyenkor rögtön a megfelelő, célzott megoldás felé tudjuk terelni a hozzánk forduló vállalkozásokat. A pályázat további részeként Innovációs és benchmarking klubokat szerveztünk, illetve Design gondolkodás tréningek segítségével kívánjuk az innovatív gondolkozást a céges hétköznapokba beépíteni, hiszen az innováció nem csupán egy új terméket vagy egy új technológia alkalmazását jelenti, hanem azt a munkafolyamatokban és problémamegoldásban is megjelenő kreatív gondolkodásmódot, amely a cégünk jövőjét hordozza magában.