Külföldi hírek - külföld

A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) belső elemzése szerint - jelentette a Der Tagesspiegel című lap a hétvégi számában.

Egy felmérés szerint nagy többségüket sokkal inkább aggasztja az, hogy elveszthetik munkahelyüket. A közvélemény-kutatásból kitűnt az is, hogy az Olaf Scholz kancellár vezette, hárompárti kormánykoalíció egy mostani választás esetén már nem szerezne többséget.

A királynő sírkövét a látogatók a jövő héttől már megtekinthetik.

Várhatóan a jobboldali tömörülés szerzi a legtöbb mandátumot az előrehozott választáson, stabil kormányzás jöhet – mondta érdeklődésünkre Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára. A szenátusra korábban csak 25 év fölött lehetett szavazni, most már ott is 18 év a korhatár.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton aláírta az ország büntető törvénykönyvének módosítását, amely 10 év börtönbüntetést is kilátásba helyez azoknak a katonáknak, akik megadják magukat vagy megtagadják a szolgálatot, amelynek során a frontra vihetik őket. A törvénymódosítások hatályba léptek.

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.

Újabb mozgósítási hullámtól tartanak a kárpátaljai magyarok azt követően, hogy Oroszország további háromszázezer katonát küldhet Ukrajnába – mondta az InfoRádió kárpátaljai tudósítója. Simon Rita kiemelte, a nőkre egyelőre mégsem terjesztették ki a mozgósítást.

Ferenc pápa azt kérte a fiataloktól az olaszországi Assisiben, hogy mentsék meg a bolygót.

Kivételes helyzet: politikai egység mutatkozik abban, hogy menedéket adnának a mozgósítás és a hadkötelezettség elől az országba érkező orosz állampolgároknak.

A vállalat vezetői felkészültek a téli gázhiányra, de aggodalmukat fejezték ki a magas gázárak miatt, különösen a beszállítókat féltik az áremelkedéstől. Olyan helyekre vinnék a gyártást, ahol jobb a cseppfolyósított földgázhoz való hozzáférés.

Oldalak