Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Orbán Viktor dönthetett a sokat vitatott emlékmű „elhalasztásáról”

Megosztás

Nem állítják fel a német megszállás emlékművét a Szabadság téren, írja a Népszabadság. A lap úgy értesült, hogy a választások előtt biztos nem avatják fel Párkányi Raab Péter alkotását, mely azonban minden jel szerint elkészülhetett. Közben Rogán Antal cáfolta a hírt.

Január utolsó napjának híre volt, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár február 6-raösszehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt. A Kormányzati Információs Központ pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendezvényen „lehetőség nyílik a magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására”. Minden jel szerint erre a találkozóra időzítve szivárogtatták ki a Népszabadságnak az információt, hogy mégsem állítják fel a német megszállás emlékművét a Szabadság téren. A lap úgy értesült, hogy „a választások előtt” ez biztosan nem történik meg.

A kormány 2013 utolsó napján döntött az emlékműállításról; a tervet rövid idő alatt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették, kiemelve a normál hatósági engedélyezési körből. A hátrozat szerint az emlékművet elvileg 2014. március 19-én, a német megszállás 70. évfordulóján állítják fel.

Népszabadság azt írja, hogy Orbán Viktor maga döntött arról, hogy a választások előtt nem állítják fel a szobrot, részben mert várhatóan mégsem készülne el a mű az évfordulóra, másrészt pedig a széles körű tiltakozás, de különösen a Mazsihisz bojkott-fenyegetése késztette a halasztásra.

Közben kora délután Rogán Antal, az érintett kerület polgármester egy sajtótájékoztatón cáfolta a Népszabadság értesülését. Közölte: „Ilyen szóba sem került, semmilyen formában”, nem kapott ilyen tájékoztatást, a cikknek nincs alapja. „Vagy félrevezette valaki az újságírót, vagy az történt, hogy ez megrendelésre született”, hogy az internetes fórumokon vagy az esti híradókban például ne az MSZP-s Józsa István paksi megrendeléseiről legyen szó – mondta az V. kerületi polgármester.

Információink szerint azonban Párkányi Raab Péter szobrászművésznek már el kellett készülnie az emlékművel; legalábbis ilyen rövid idő alatt lehetetlen vállalkozás lett volna ilyen bonyolultságú alkotást véglegesíteni. (A művész ugyanakkor az ügy körüli viták kirobbanása óta senkinek sem nyilatkozott, az őt műterménél kereső Indexet még rendőrséggel is fenyegette.)

 

Tapasztalataink szerint - ha igaz - az „elhalasztást” is érdemes inkább lefújásként kódolni. Noha elsőre nem egyértelmű párhuzam, előzményként érdemes például a választási regisztráció ügyét feleleveníteni, melyről pontosan egy évvel ezelőtti visszavonásakor szintén úgy beszéltek, mint elnapolt tervről. Ám a regisztráció felmelegítéséről azóta sem hallani.