Hibaüzenet

Deprecated function: mktime(): You should be using the time() function instead eval() függvényben (/home/hitelesforras/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code 1 sor).

Moszkva után Peking - Orbán most Kínába megy

Megosztás

India, Japán, Törökország és Oroszország után Orbán Viktor hamarosan Pekingbe látogat. A külpolitikai offenzíva nyomán ismét fellángol a vita: Nyugatról való „kivezetésünket” készíti elő a kabinet, vagy csak beszálltunk a globális versenybe? És hol a helye Kína stratégiájában a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalnak? 

Az idei kampányból sem marad ki a magyar történelem leghosszabb vitája. Kelethez vagy Nyugathoz tartozunk, esetleg a két világ közötti kompszerep a miénk? „A magam válasza talán úgy foglalható össze, hogy Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás" - írta múlt heti nyílt levelében Orbán Viktor miniszterelnök a magyar származású amerikai történésznek, John Lukacsnak. Az éppen kilencven éves historikus a Népszabadságban a paksi bővítéséből kiindulva óvott a túlzott orosz elköteleződéstől.

 

A moszkvai megállapodás, a nyíltlevél-váltás és Orbán Viktor február 12-én kezdődő pekingi látogatása lehetőség arra, hogy mérlegre tegyük a „keleti nyitás" politikáját. Az értékeléshez tudni kell, hogy Magyarország szinte teljesen az európai uniós gazdasági folyamatoktól függ: négy évvel ezelőtt exportunk 77 százaléka a többi EU-s országba irányult. Első tíz legfontosabb kereskedelmi partnerünk között csak egy nem uniós tagállam van: ám Oroszország is csak kolosszális méretű energiaszállítmányai miatt fér be az élcsapatba. Négy évvel ezelőtt összkereskedelmünk tíz százalékát bonyolítottuk le Európán kívüli országokkal; mára ez 12 százalékra nőtt.